Парктроникът – най-добрият приятел на младия шофьор

На всеки млад шофьор му е трудно паркирането. Ето защо парктроник системата е една много разумна инвестиция, която ще се отплати в бъдеще. За мнозина тя е екстра, без която можем, но винаги е по-добре да я има. Нейното единствено предназначение е да улеснява водача по време на паркирането на автомобила.

По този начин, благодарение на наличието на парктроник в колата може да бъдат избегнати нежелани сблъсъци в други превозни средства, сгради, стълбове и прочие.

Пред младите шофьори има различни избори по отношение на парктрониците. Един от вариантите е ултразвуковият или наричан още стандартен. При него ултразвука се анализира от датчика. Обхватът му е около метър и половина. При засичане на обект в близост той подава сигнал, който шофьорът на автомобила получава. Благодарение на технологиите водачът на МПС-то има възможност да разбере с голяма точност приблизително колко разстояние му остава, за да паркира без инциденти.

Колкото повече датчика има парктроник системата, толкова по-точна е тя. Това, със сигурност, носи спокойствие както на младият шофьор, така и на пасажерите му.

През последните години по-търсени стават онези парктроници, които осигуряват максимална „видимост“ върху околната среда. Колкото повече се увеличава опасността да се ударим в нещо, толкова по-начесто ще чуваме предупредителния звук от парктроника.

Системата автоматично се изключва, когато се развие по-висока скорост и респективно сама се включва при намаляне. Т.е. парктроникът работи само в режим на паркиране при бавна скорост.

Цената, разбира се, варира в зависимост от модела. На пазара може да се открие голямо разнообразие, но експертите не препоръчват да избираме измежду най-евтините варианти. Техният период на експлоатация определено е по-кратък, а и не са толкова надеждни. От друга страна, цената е важен фактор, който няма как да пренебрегнем.

парктроник

Как да изберем подходящ парктроник

На пазара се предлагат много марки и модели. По-бюджетните модели са с 4 датчика, които се монтират най-често в задната броня. Има и по-скъпи и ефективни модели парктроник системи с 6 и 8 датчика, които да следят за опасност и в страни от автомобила ви. Разбира се най-скъпите парктроници предлагат най-сериозна защита чрез камера за задно виждане и дисплей на удобно място на предното табло.

Младите шофьори биха оценили по достойнство всяко улеснение, което им се предлага, докато не свикнат да паркират колата си. Понякога това отнема повече време, отколкото първоначално са мислели.

При всички положения автомобил, оборудван с парктроник, е по-защитен от аварии. Хубаво е да помислите предварително и да инвестирате свободни средства в покупка на нов парктроник и монтаж. Това е за препоръчване, освен ако не искате да използвате услугите на автобояджия или сервиз за изправяне на броня и калници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *