Шпакловка на стени

Лято е и ремонтите са в разгара си. Повечето собственици на жилища предпочитат да се обърнат към строителни специалисти, когато имат нужда от някакъв ремонт в дома си, независимо дали е просто освежаване или основно прекрояване на обстановката. Така е най-добре, тъй като повечето ремонтни дейности имат своя специфика, която е задължително да се спазва, за да не се налага да се правят наново, скоро след като са направени.

Това правило с пълна сила важи и за шпакловка на стени в жилището. По правило шпакловката се прави, за да станат стените идеално равни и гладки. Според вещите в строителната дейност хора, шпакловката е напълно задължителна, в случай, че сте решили да боядисвате стените на помещението или да слагате тапети. Напълно гладката стена прави по-качествено залепването на тапетите, а положената боя ще изглежда перфектно. Ако използвате тънки тапети, нешпаклованата повърхност ще прозира под тях. В случай, че сте купили дебели или релефни тапети, можете да пропуснете ангажимента с шпакловането на стените.

Шпакловките представляват суха смес, която се разбърква с вода, но на пазара в последно време има и готови шпакловки във вид на паста. Съществуват два основни вида шпакловки:

Изравняваща

Този вид шпакловка е предназначен за изравняване на стената и максималното запълване на неравности, кухини или пукантини.

Финишираща

Използва се за постигане на максимално фина гладка повърхност.

За да подготвите сместа за шпакловане е необходимо постепенно да прибавяте сухото вещество в определено количество студена вода и непрекъснато да разбърквате със специален електрически миксер, за да стане сместа напълно хомогенна. Следва узряване за 10 минути и отново разбъркване.

Първият слой не трябва да е по-дебел от 10 мм. Задължително е да бъде еластичен, за да не се напука след като изсъхне. Вторият слой, който се полага, трябва да бъде 1-2 мм. Шпакловката не съхне бързо, което дава възможност да се работи спокойно и прецизно. Основните инструменти, които се използват при шпакловане, са шпакла и маламашка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *