Хлебарки в световната култура

Хлебарки в световната култураВ Националния музей на Ирак има фреска, изобразяваща владетеля на един от древните градове на Месопотамия с хлебарка в ръце. Има и други много доказателства, които показват, че хиляди години, преди днешния ден, човечеството е било добре запознато с тези вредители.

В културата на различни страни и насекомите се приписват различни, често мистични свойства. Пеперудите и светулките се смятали за пазители на душите, египетският бръмбар скарабей не бил нищо повече от „слънчев двигател“. Хлебарките, обаче никога не са заслужавали такова уважение през цялата история на съвместния живот с човек.

Напротив, те били „възнаградени“ с демоничен характер, както се вижда например от факта, че многократно се споменават в екзорсистки формули.

Какво още не знаем за тях, вижте сега:

Хлебарките са космополитни, и във всяка култура проникнаха не само в домовете, но и във фолклора и литературата. Те стават преки участници в детските приказки, знаци, вярвания, басни, стихотворения и т.н. Нашата страна не е изключение и е лесно да се види това, ако например вземем някакъв литературен източник, описващ селския живот. Например в книгата „Хлебарка“ на Тайлър Нокс е описана фантастична история, в която хлебарка се превръща в мъж, научава всички правила за поведение на „двуногите“ и започва да решава съдбата на нациите.

Тези насекоми винаги са дразнели хората и по всяко време са се опитвали да ги унищожат. В Русия, когато хората нямали представа за пиретроидите, имало много удивителни и усъвършенствани методи за контрол над вредителите. Например, сред източните славяни е било обичай да се хване хлебарка у дома, да се сложи в „ковчег“, направен от орехова черупка и да се погребе в гробище. С това се вярвало, че останалите ще тръгнат след него. Понякога били хвърляни след стадо, което е тръгнало да пасе в полето – по някаква причина нашите предци смятали, че това ще изглежда примамливо за хлебарки и ще последват животните. Също така било обичайно да се хвърлят хлебарки у съседите. Така самите насекоми да видят, колко е добре в друга къща и да вземат роднините си със себе си.

Тези насекоми, обаче невинаги били считани за безполезни. Известно време бяха популярни като лекарство. Например един от учениците на Боткин е тествал „лекарство“ върху пациенти с оток и воднянка, което е прах от сушени черни хлебарки. Така било отбелязано, че лекарството дава някакъв ефект, но не може да се конкурира с много по-мощни и много по-малко екстравагантни диуретици. В сравнение с праха от испанската муха, който преди е бил използван като аналог на „Виагра“ и все още се помни, лекарството за хлебарки бързо е забравено.

Понастоящем хлебарките вече не са свързани със суеверие и се възприемат изключително като нежелани съквартиранти, от които трябва да се отървем. Периодично се правят прогнози, че тези насекоми, чийто брой в човешкото жилище значително е намалял, през последните години, скоро ще бъдат унищожени като вид, като причинителите на едра шарка. Това, обаче е малко вероятно да се случи, през следващите години и десетилетия. Така хората имат дълъг път да съжителстват с хлебарки, които причиняват много вреда, но имат толкова древна и богата история.

Повече информация ще откриете на адрес: http://preventa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *