Съвети за избор на отопление за баня от Gaudi DS

Конвектори Адакс в Gaudi-dsДобре затоплената баня е едно от онези малки неща, които правят живота по-приятен. Без съмнение е по-комфортно да си миете зъбите в ранно януарско утро, без да треперите от студ, нали? За щастие, съществуват много варианти за загряване на банята, затова човек просто трябва да направи своето предварително проучване кое е най-подходящо за бюджета и нуждите му и да си осигури удобството, което заслужава.

Какви са различните начини за отопление на вашата баня

Два са основните начини да стоплите санитарното помещение – чрез централното отопление на самия дом или на ток, чрез индивидуален електрически уред в помещението.

Централното отопление обикновено представлява вертикални лири, които са част от общото парно и се нагряват от циркулиращата в тях топла вода. Безшумни и практични, те са най-често срещани в домовете, които по проект са изградени с такава система.

Електрическите уреди биват три вида:

  • конвектори;
  • вентилаторни печки;
  • електрически лири.

Конвекторните уреди загряват помещението, разчитайки на естественото движение на топлия въздух. Тъй като нямат вентилатор, са напълно безшумни. Всички съвременни конвектори са оборудвани с термостат, което позволява лесно да се поддържа постоянна температура, а голяма част от моделите разполагат с термостат с WiFi. Това позволява да регулирате температурата на помещението от всяка точка на планетата чрез приложение на мобилния си телефон.

Вентилаторните печки за баня са може би най-бюджетният вариант. Отличават се с бързо загряване, но и сравнително бързо изстиване след това, затова не са подходящи за наистина студени бани.

Електрическите лири са работят на принципа на парното, но водата вътре е задвижвана от електричество и не е свързана с централно управление. Предимство на тези уреди е, че обикновено загряват много бързо помещението, а и могат да се използват като държачи за кърпи, изсушавайки ги много бързо.

Колко отопление е необходимо

Според мненията на специалисти, за комфортно използване на банята е необходима температура от около 26 градуса. Разбира се, тази цифра е ориентировъчна, но поддържайки температурата в този порядък, ще имате винаги приятно затоплено помещение, а освен това ще намалите опасността от мухъл, защото банята ще изсъхва бързо след употреба.

Колко място е необходимо за радиатора

Колко площ ще е необходима за монтиране на конвектора, зависи преди всичко от неговия размер. Важно е да се знае, че макар и влагоустойчиви, те не са предвидени да бъдат обливани с вода. Ето защо е препоръчително да бъдат монтирани на поне 130 см от водоизточника.

Подово отопление

Ако желаете подово отопление, е хубаво да вземете това решение на ниво проект, тъй като нагревателните елементи се монтират под подовата настилка. Този тип отопление е добро решение, защото освен, че загрява бързо помещението, подпомага изсъхването след взимане на душ и предпазва от неприятното изживяване да стъпим с боси крака на мокрия студен под, което определено вдига нивото на комфорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *