Стилни решения за бани

stilna-baniaИнтериорът на банята получава пълен външен вид, когато всичко, от декорирането на повърхностите до аксесоарите и мебелите, съответства на един стил. 

Европейски мотиви

Французите определят тенденциите не само при дрехите, но и в интериора. Пример за това е банята в стила „Прованс“.

Елегантна простота, лаконичност и малко стари дървени мебели, комбинирани с пастелни млечни, зелени или виолетови нюанси, ще дадат усещане за свобода и пространство. Декор под формата на ковани елементи или декупаж и кърпи с флорални мотивил подчертават този интериор.

Чугунена вана с лъвски крачета, овална купа, вградена в дървена маса, дълбока и за предпочитане от мрамор или гранит. Добре се вписват медни, бронзови или хромирани кранчета и дори медни тръби, умишлено изложени на показ.

Средиземноморският стил е светъл и разнообразен, носещ морски полъх с националните мотиви на Испания, Италия, Сицилия, Гърция и дори Мароко. Златисто-оранжеви, кафяви или синьо-зелени боядисани стени и подове, облицовани с майолика – ръчно изработени керамични плочки в топли тонове и с лъскава повърхност.

Типично за него е комбинацията от естествено дърво и каменна мозайка, както и известна неравност на финала. При прозорци те са украсени със сенници от лен или памук в бели и сини тонове. Дървени мебели ръчно боядисани, ковани предмети, декорации с черупки, кранчета и аксесоари в ретро стил напомнящи за морския бряг довършват картината.

Съвременни тенденции

Минимализмът, поради целия си лаконизъм, превръща стаята в скъпо и уважавано пространство. Естествен камък, метал и светло дърво, липсата на ненужни и досадни принадлежности, гладки линии и подробно планиране са основните му елементи.

Гладък варовик, черно-бели изкуствени материали, полиран гранит, хромирани метали и стъкло в съчетание с модерни разработки, които изглеждат най-изгодни. Качественият санитарен фаянс – за предпочитане вграден и лаконичен, хоризонтален душ или водопад, където водните каскади във ваната допринасят за луксозният минимализъм.

Стилът на спа е основан на вълнообразен дизайн, добавя собствени изисквания към интериора. На първо място – неутрални нюанси, създаващи атмосфера на спокойствие: бежово, зелено, сиво и кафяво. Материалите, мебели и санитарният фаянс, трябва да предизвикват връзка с природата.

Спа стил често има вградена вана, която прилича на плувен басейн, която работи на принципа на движеща се вода – бълбукащите потоци успокояват. Не забравяйте за масажните дюзи за душ, джакузито и други подобни елементи.

Източник: https://vsichko-za-baniata.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *