Работата на домоуправителя е определяща за входа


По закон всяка жилищна кооперация трябва да има домоуправител. Задълженията на този човек са много и за да ги изпълнява отговорно е необходимо да се отдели много време. Това е една от причините, поради която е трудно да се избере такъв отговорник. Домоуправителят трябва да се грижи за опазване и поддържане на общата собственост. Той трябва да следи за добрите междусъседски отношения като не позволява да се вдига шум над допустимото и в часовете за почивка. Спазването на правилника за вътрешния ред е задължение на всеки, който живее в съответната кооперация.

Избраният от вас управител трябва много добре да познава закона и да умее да го прилага. Ако тoзи закон се нарушава и не се прилага правомерно е необходимо да освободите своя избранник и да си изберете нов управител.

Изборът на домоуправителя както и неговата смяна става с решение на общото събрание на собствениците. Не трябва да се забравя, че задълженията на този управител са много и съдействието на собствениците е задължително. За всеки един ремонт на общите части е нужно решение на всички собственици. Всички услуги, свързани с общата собственост се заплащат от собствениците.

Понякога възнникват проблеми по отношение на събираните месечни суми за разплащане на ток, вода, чистач за стълбище. Всеки желае да е чисто във входа и мазетата, да е светло, но за всичко това трябва да се плаща. Това трябва да се спазва от всички, защото всички ползват общите части. За всяка платена сметка се ппазят документите и заедно с приходните те се отчитат на общото събрание. Воденето на домовата книга също е задължение на домоуправителя, защото трябва да се знае кой обитава сградата.

На общо събрание се решава какъв ремонт да се направи през текущата година. Това е задължително, защото особено в старите кооперации е необходим ремонт на покрива, смяна на щрангове, дограма за стълбище и редица други. Домоуправителят намира подходящи оферти, а общото събрание решава с коя фирма да се работи.

Все по-голям проблем е изборът на управител на входа. Тава даде отражение и на пазара на труда – предлага се платено професионално управление на етажната собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *