С какво задължително да се запасим преди раждането на бебето

С какво задължително да се запасим преди раждането на бебетоЕдин от най-вълнуващите моменти в живота на всеки човек е появата на детето му. С новия член в семейството се появява и необходимостта от неща, които преди не са присъствали в дома ви. Много е важно да не оставяте набавянето на необходимия реквизит за последния момент, а да се подготвите възможно най-рано. Така ще се чувствате по-спокойни и по-уверени пред хилядите нови предизвикателства, които ви предстоят, както и ще имате повече сили и време да обърнете внимание на малкото човече, да се насладите на първия път, в който се усмихва, първия път, в който го виждате да спи край вас и т.н. Всички тези незаменими моменти биха могли да бъдат помрачени от спешното търчане до магазина за бебешки пособия. Най-добре си направете списък и отметнете всичко от него преди раждането.

  1. На първо място трябва да се запасите с поне няколко комплекта бебешки дрехи, памперси и одеялца. Те ще ви бъдат необходими още в болницата преди изписването. На този етап няма нужда да търсите най-красивите и модерни бебешки дрешки. Трябва ви възможно най-практичното (готови бебешки комплекти за изписване) – блузки със странично закопчаване и бодита за бебета от 0 до 3 месеца. Опитът ще ви научи, че този тип бебешки дрешки никога не са твърде много. Така че не се притеснявайте, ако вземете повече бройки, със сигурност ще ги оползотворите. Освен това се подгответе и с поне два комплекта бебешки чаршафи, бебешко спално чувалче, няколко блузки с къс и няколко с дълъг ръкав, няколко чифта чорапки, 1 – 2 шапчици, няколко бебешки клинчета.
  2. Подгответе детската стая. Ако правите ремонт, пребоядисвате стените или слагате нови тапети с детски шарки, приключете с тези дейности възможно най-много време преди влизането в родилното. Строителните материали и лепилото оставят неприятна миризма за известно време, също е възможно да има остатъчен прах. Уверете се, че стаята е изрядно чиста и проветрявайте често.
  3. Купете бебешко креватче. Съвременните правила за безопасност забраняват използването на креватчета с махащи се странични решетки. Затова новото креватче е изключително важно за безопасността на бебето. Ако пък имате креватче и държите на него, намерете механизъм, който да инсталирате, за да попречите на движението на страничните решетки. Решетките трябва да са на не повече от 6 см една от друга. Всички свръзки и части трябва са здраво скрепени. Също така непременно заложете на качествен матрак. Той трябва да е достатъчно твърд и идеално равен. В началото бебето ви ще прекарва повечето време в сън, затова трябва да му осигурите възможно най-добрите условия, за да се наспива пълноценно и да не се събужда изнервено.
  4. Много е важно да избегнете навеждането при смяна на памперсите, защото това ще доведе до болки в кръста. За целта купете дюшече за преповиване, което обикновено се слага върху бебешкото креватче. Важното е да сте в изправена или седнала позиция, за да ви е максимално удобно.
  5. Памперси, биберони, шишета, залъгалки, мокри кърпи, специални кремове за нежната бебешка кожа – всичко това също трябва да бъде включено в списъка ви за покупки преди появата на бебето. Всяко от тях е от изключителна важност, тъй че не рискувайте да чакате до последно.
  6. Бебешка количка – едно от най-големите предизвикателства при избора на бебешки аксесоари. Има голям избор от бебешки колички с различни цени, размери и екстри. Със сигурност ще ви отнеме известно време да съобразите всички фактори и да вземете решение коя точно да купите. Затова колкото по-рано си я осигурите, толкова по-добре. Когато бебето се появи, няма да имате време и сили да разглеждате десетки видове колички. Каквото и да изберете, не пренебрегвайте сигурността на вашето бебе. Количката трябва да е с широка основа, за да не се обръща лесно. Спирачките трябва да са изключително надеждни. Също така е добре да има кош, за да има къде да поставяте необходимите принадлежности за вас и бебето.
  7. Столче за кола – задължително, ако ще пътувате с бебето. Приспособлението трябва да е специално за тази цел, съобразено с размера на бебето. Задължително се поставя на задната седалка, в никакъв случай на предната седалка до шофьора, тъй като това е най-опасното място при евентуална злополука. Четете указанията на производителя и винаги използвайте предвидените колани и ремъци.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *