Подсилване на имунната система

Имунната система представлява синхронизиран сбор на биологични структури и процеси, протичащи в даден организъм, като изпълнява защитна функция от болести. Всички живи организми имат своя имунна система. Докато при едноклетъчните имунната система е жив вид на ензими, то при гръбначните имунната система е единно цяло от клетки, тъкани и органи, функциониращи заедно с цел превенция от инфекции.

Тъй като тялото на човека предоставя добра среда за развитието на всякакви микроорганизми, имунната система има задачата да разпознае патогенните организми, да предотвратява проникването им в организма и развитието им като по този начин поддържа здравето на човека.

Когато се констатира отслабване на имунната система, бива назначавано подходящо лечение за усилване дейността й.  Повишаването на имунитета не е лесен процес. За да може да функционира една имунна система правилно, трябва да има хармония и баланс в нея. Тъй като имунната система все още не е добре изучена, някои нейни реакции не мога да бъдат обяснени. От дълго време старателно се изследва въздействието на физическата активност, храненето, възрастта, стреса, различните билкови добавки върху имунитета.

За управление на имунната система се използват т. нар. имуномодулатори. Това са химически вещества, които оказват въздействие върху дейността на имунната система. Те могат да подтискат или засилват дейността й. Разбира се, всичко зависи от самия организъм. Едно вещество може да играе подтискаща роля за имунната система при един организъм, докато при друг – да я стимулира към действие.

За подсилване на имунната система огромна роля имат витамините и минералите, събрани в една група – микронутриенти. Имунната система значително отслабва действието си, ако има липса на достатъчно количество цинк, желязо, селен, мед, фолиева киселина, както и витамини А, В6, С и Е.

Антиоксидантите също имат своя принос за доброто функциониране на имунната система. Те имат неутрализиращ ефект по отношение на свободните радикали в организма. Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, способства за усилването на имунната система.

Източник: Имунофан Спрей за подсилване на имунната система

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *