Пасивна сграда с ролетни щори – да или не?

ролетни щори
Красиви ролетни щори

Чували ли сте за понятието „пасивна сграда”? Ако не сте, в следващите редове ще поговорим именно за този тип обекти. Това е вид сграда, която няма нужда от никакви „изкуствени” енергийни източници. Тя се зарежда единствено от природните богатства – въздушни течения, вода, слънце, въздух, растенията, земната повърхност, температурата през различните сезони. Това звучи интересно, но всъщност през зимата други топлинни източни също са позволени, защото няма как едно помещение да се отопли само от природата. Все пак, има един начин, благодарение на който може да спестите пари от сметките на електрическа енергия, които изразходва климатика. Това са различните ролетни щори, които повишават градусите в стаята с 5-6.

Разбира се, при строежа на една къща, има някои неща, които могат да предотвратят вледеняването ви през зимата. Като начало, това е изложението – хубаво е то да бъде източно или южно. Самото местоположение също е от значение. Друго, което трябва да направите е да изолирате стените, да смените дограмата – не се примирявайте с дървената. Тя всъщност е ключов фактор, защото една качествена дограма, с голяма плътност може също да запази топлината в дома ви.

Цветовете също са важни – ако покривът и фасадата са в по-светли тонове, това ще отблъсне повечето слънчева енергия, което си е много добре през лятото. Относно южните прозорци, през които ще влиза много топлина може да вземете мерки, като им сложите капаци. Можете и да ги засенчите, да засадите дървета и т.н. Според нас, обаче, най-лесния начин си остават външните ролетни щори, които са лесни за поддържане и управление.

Безспорно, методите, чрез които може да намалите топлината в стаята са много – някои споменахме, други не. И все пак, ако искате да предпазите, декорирате, защитите от крадци и намалите разходите в дома си, най-добре си вземете един ролетни щори, с които ще чувствате комфорта и личното си пространство, далеч от хорските погледни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *