Още малко за килимите

Килимите са все още на мода – те предават завършеност на интериора в помещението. Обикновено се застилат от стена до стена. Те не са скъпи, удобни са и се предлагат в различни цветове, размери и модели.

Качеството и потребителските им свойства зависят от материала, от който са направени както връхната част, така и основата.

За връхната част обикновено се използват синтетични материали, по-рядко смес с вълна или само вълна.

Синтетичните материали много добре се боядисват, антистатични са (след специална обработка), устойчиви на износване, евтини.

Вълната е скъпа, не се боядисва толкова добре, но изделията от нея са много трайни.

За основа се използва естествена или синтетична юта, коноп, дунапрен, пяна, латекс, гума. Може да се ползва и вълна, но това оскъпява продукта и може да се ползва само в определени помещения.

За да направите правилен избор на необходимата ви постелка, то трябва да се съобразите с някои препоръки.

За да определите качеството на изделието, потрийте с ръка повърхността. Ако по дланта ви останат следи от боята, влакна, това означава, че качеството е лошо и трайността ще бъде малка.

Скъпите килими купувайте в магазините. При закупуването им от улични търговци или на пазара, може да се объркате – съвременните изкуствени материали са много близки до естествената вълна, и да се определи разликата на пипане е невъзможно. Това се отнася и за тези от коприна, за които е почти невъзможно да се различат от акрилните.

Не ползвайте килими с дълги влакна в гостната и коридора. Само след кратко ползване ще се появят следите, оставени от движението по тях.

Почистването трябва да се прави редовно с прахосмукачка, а веднъж в годината да се ползват специални перилни препарати за почистването им.

Ако искате да покриете целия под или други размери, може да се възползвате от услугите на някои магазини, които ще ви отрежат необходимите размери и ще обработят краищата.

Нещо интересно за килимите. Точното място на произхода им е неизвестно, но за първи път се споменават в Библията.

Най-старият килим в света е на 5000 години.

В древността в килимите вплитали златни и сребърни нишки, и са ги украсявали със скъпоценни камъни.

Масов интерес към тях е възникнал през XIX век – отначало в Европа, а после в Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *