Митове и факти за питейната вода

През последните няколко години се наблюдава как в мрежата се разпространяват много измислени, неоснователни митове за питейната вода. Ето защо, ще се опитахме да разсеем някои от тях и ще посочим фактите тук:

Чешмяната вода е по-малко здравословна от бутилираната вода

Това не е вярно. Местната водоснабдителна компания е отговорна за доставянето на чиста питейна вода до чешмата ви с ежедневно тестване на качеството въз основа на EPA, СЗО и Рамковата директива на ЕС за водите. Ако питейната вода не отговаря на разпоредбите, тогава доставчикът на вода е длъжен да информира гражданите, че не е безопасно да се пие.

Ако все пак се притеснявате, че водата от чешмата не е достатъчно сигурна за вас, можете да се снабдите с качествени филтри за вода и да решите проблема.

Бутилираната вода е по-здравословна и по-безопасна за пиене от водата от чешмата

Това също не е вярно. Проучвания върху бутилирана вода в пластмасови бутилки в САЩ, Испания, Великобритания, Холандия и други страни стигат до извода, че тя често е замърсена с пластмаса и фармацевтични продукти.

Има още множество други проучвания, приключващи с подобни резултати.

Хлорът в питейната вода е вреден за здравето ни

След 100 години изследвания и тестове в тази област хлорът в питейната вода обикновено се счита за безопасен. Най-цитираният източник е „Насоки за качество на питейната вода“ на Световната здравна организация (СЗО) (2008), който подчертава, че може да има някои рискове, но че те са по-малко от ползите от използването на хлор като дезинфектант в обществените води

Ако сте загрижени здравето си, вземете филтри за вода с активен въглен, които премахват по-голямата част от хлора.

Питейната вода има вкус или мирише, така че трябва да вредна

Първо трябва да се обадите на местната ВиК компания, за да проверите. На второ място поискайте и проверете местния доклад за водата за повече подробности. Ако тя е нездравословно за вас, тогава доставчикът на вода е длъжен да ви информира.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *