Любопитни новинки за дървеници

oaksoftheworld.com - Любопитни новинки за дървенициДървениците са насекоми, които могат да причинят много неудобства на човек. Те безмилостно хапят всеки, който се изпречи и в същото време носят патогени на ужасни болести. Размножават се бързо и активно и се отличават с невероятна жизненост. Те са в състояние да се адаптират към различни условия. Според учените това са невероятни същества, които са интересни за изучаване. В тази статия ще разкрием някои непознати до сега факти за дървениците. За тях е малко вероятно да ви накараме да се влюбите в тези насекоми и все пак ще ви кажем, как да се предпазите от тях. Започнете с пръскане срещу дървеници, ако и това не помогне, научете за живота им:

История за дървениците

Дървениците са едно от най-старите същества на нашата планета. Общо на Земята са идентифицирани около 40 хиляди вида. Редица от тях живеят във водата. Други избират сухата земя. Дървениците обаче създават най-много проблеми за хората.

Съществата са описани от древните египтяни. Фактите за дървениците са, че хората някога са вярвали, че насекомите лекуват дори от змийска отрова. Те, обаче нямат противоотрова. Откъде идва тази странна теория, предполагат някой. Това не се споменава в историческите документи.

Характеристика на дървеници

В резултат на ухапване от дървеница може да се заразите с ужасни заболявания, включително коремен тиф, едра шарка и дори хепатит В. Фактите за дървениците са, че самите насекоми не са носители на болестта. Те носят само микроорганизми, които причиняват болести.

Дървениците са малки по размер. Затова малко хора усещат движението им през тялото си. На сутринта то се покрива с червени точки от ухапванията. И понякога предизвиква дразнене, причинено от алергична реакция.

Това обаче изобщо не означава, че е невъзможно да се определи наличието на дървеници в леглото. Насекомите могат да бъдат разпознати по характерните им кафяви петна по постелката. Те възникват в резултат на факта, че човек насън, претегляйки тялото си, случайно убива дървеници. Кафявите петна са кръвта, която съществото е успяло да изпие. Самите същества оставят тъмни петна. Това са самите им изпражнения.

Дървениците се размножават активно. Фактите за дървениците са свързани с това, че само за няколко месеца колонията може да снесе около 10 000 яйца. По време на живота си една женска снася около хиляда яйца. Разбира се, не всички от тях се превръщат във възрастни. Степента на оцеляване, обаче е много висока.

 

В този случай буболечките се копулират до 200 пъти на ден. За мъжките обаче е трудно да различат женската от други мъжки. В резултат на това насекомите развиват еднополови връзки. Контакт с жена се случва само в 30% от случаите. Но дори когато мъжкият все пак намери женска, размножителният процес изглежда много странно. Мъжкият рядко стига точно там, където е необходимо. Той буквално пробива женската. Въпреки това, мъжкият често удря в главата и други части на тялото. В резултат на това оплождането става невъзможно.

Трудно е да си представим колко бързо се размножават дървениците, ако са успели за първи път.

След като пие кръв, дървеницата променя тена на кожата си. Става червена.

Ухапването от кърлеж е безболезнено. Насекомото отделя болкоуспокояващи в човешката кръв. Това отнема на насекомо само 10 минути, за да задоволи глада си.

Дървениците не са много придирчиви, не само в сексуалните отношения, но и в храната. Те са в състояние да оцелеят, дори без присъствието на човек наблизо. Дървеници с охота се хранят с кръвта на животните.

При липса на храна възрастната може да живее до 550 дни. И все пак, като цяло дървениците рядко оцеляват повече от 300 дни и това, при добро хранене.

Митове за дървениците

Общоприето е, че дървениците най-често хапят хора с определена кръвна група, В действителност, обаче това не е така. Дървениците не правят разлика между групата, възрастта или пола на потенциална жертва. Съществата се ръководят от топлина, пулсация на кръвта и CO2. Следователно, колкото по-тънка е кожата на човек, толкова по-вероятно е да стане жертва на ухапване от насекомо. Това важи, преди всичко за бебета или жени.

Смята се, че дървениците живеят само в леглото. Това обаче всъщност не е така. Фактите за дървениците са, че дървениците често се срещат в електрически уреди и домакински уреди.

Обикновено дървеницата живее под матрака или килима. По-рядко колонията се установява в мека мебел. Общоприето е, че може да се отървете от насекомите с температура. За целта мебелите, в които са се настанили съществата, трябва да бъдат изложени на слънце. През студения сезон дървениците умират, ако мебелите са изложени на замръзване.

По този начин, обаче могат да бъдат убити само възрастните. Това не се отнася за яйцата. Те перфектно понасят замръзване, топлина и дезинфекция. Яйцата могат да оцелеят в продължение на 14 дни от датата на обработка. Веднъж замразени, те се адаптират перфектно. В резултат от тях се излюпват устойчиви на студ насекоми. Или поне много закалени.

Към днешна дата няма инсектициди, които да дадат 100% резултат в борбата срещу дървениците. Затова с тях борбата трябва да се води по традиционни начини – с ниски или високи температури.

Мнозина са убедени, че ако напуснете стаята за няколко дни, може да се отървете от насекомите. За съжаление, това няма да помогне. Съществата в наши дни ще се справят, без храна.

Най-сигурният начин за борба с този вид вредители е, чрез професионална намеса. ПРЕВЕНТА.БГ са екипите за пръскания за дървеници и контрол над вредителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *