Лидерът естествен паркет


Многото предимства на естествения паркет го правят лидер сред материалите, използвани за подово покритие. В честно съревнование с декоративна мозайка, теракота, ламинат, дървеното покритие заема челно място. Към избора и поставянето му трябва да се подхожда отговорно, а не само от гледна точка на естетическите изисквания на собственика.

При избора на естествен паркет трябва да се отчита сложността на техническата характеристика, която включва понякога няколко материала, реагиращи на външните въздействия по различен начин. Да се има предвид както практичността, така и общия дизайн на стаята. С най-голяма популярност сред купувачите се ползва дървесината, която се отличава с трайност и красива текстура. Дългият списък от предимства не минава и без някой недостатък. Това е, че има дървесина, която се отличава с влакнеста структура, която с лекота поглъща и отделя влажността – повишена хигроскопичност. Този недостатък може да ви направи лош номер.

Влажността на дървесината е съотношението на масата в сухо състояние и съдържащата се в нея капилярна и хигроскопична влага. Капилярната влажност е тази в клетките и междуклетъчните пространства, а свързаната (хигроскопичната) влага е в клетъчната обвивка. Трябва да се отчете, че съдържанието на влага в дървото е неравномерно. По време на сушенето влагата намалява, като най-напред се губи свободната. При висока влажност дървесината се надува и може да ви поднесе неприятна изненада. За да избегнете тази изненада е необходимо да се контролират параметрите на въздуха. Счита се, че оптимални условия за експлоатация на естествения паркет са температура около 20 градуса и влажност на въздуха 40 – 50 %.

При покупка на естествен паркет трябва да се спазва правилото: не съм достатъчно богат, за да купувам евтино. За да икономисате време и нерви е добре да купувате от отговорен и доказал се производител. Само такъв производител поддържа и спазва правилната технология на сушене на дървесината, а това е основното изискване, за да бъде качествено дървеното покритие. Общият процес на сушене включва повече от шест месеца. За да достигне необходимите 8 % влага, продуктът се подлага на принудително сушене. Последният етап е напълно автоматизиран – датчик отчита режима и продължителността на процеса.

Красотата на естествения паркет доставя уют в дома. Съчетаването на мебели, под, декорации в общ интериор е истинско удоволствие за собствениците на жилището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *