Късогледство – какво трябва да знаем за него?

За късогледството може да се каже, че е един от най-често срещаните проблеми със зрението при хората.

Когато човек страда от късогледство, той вижда отлично всички обекти, разположени на близко разстояние, а отдалечените са неясни и размазани. При късогледство лъчите светлина се фокусират пред ретината вместо върху нея. Това се дължи на удължената форма на очната ябълка.

При хората, които са генетично предразположени към късогледството и проблемът може да се открие още в ранно детство. Офталмолозите назначават корекция на зрението с очила. Контактните лещи не са подходящи за малки деца. Ако късогледството е изключително тежко, се допуска и лазерна корекция.

Прекаленото натоварване на очите е друг фактор, причиняващ късогледство. По-дългото взиране в даден обект пречи на релаксацията на очите, а това неминуемо води до появата на късогледство. Очите се изморяват от продължително четене на недостатъчна светлина, дълго гледане на телевизия или непрекъснати онлайн игри.

Стресът също има негативно въздействие върху здравето на очите. Научно доказано е, че продължителните стресови ситуации причиняват късогледство.

Офталмолозите са категорични, че най-често късогледството се появява при учениците. Рядко се наблюдава при хора в зряла възраст.

Ако сте над 40 годишна възраст и изведнъж установите, че не виждате добре отдалечените обекти, посетете офталмологичен кабинет, тъй като по-вероятно страдате от катаракта.

Зрението на хората, страдащи от късогледство се коригира с очила или лещи с подходящ диоптър. Късогледството може се снижи до минимум с подходящи упражнения. Освен упражненията, въздействие върху проблема могат да окажат и някои други фактори като:

–              при продължителна работа пред компютъра, постарайте се на всеки час да си давате 5 минутна почивка

–              избягвайте да четете по време на пътуване

–              не забравяйте, че зеления цвят до голяма степен успокоява очите, а това води до по-добро зрение

–              нека храните, които съдържат витамин А, С или Е, както и бета-каротин да присъстват по-често в менюто ви

–              не гледайте телевизия на загасени светлини

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *