Как да изберем фототапети – видове тапети

Колкото и странно да звучи в контекста на статията, дизайнът е второстепенен въпрос. Истината е, че изборът на тапети трябва да започне от техния тип.

В крайна сметка от него зависи, колко дълго този декор ще запази елегантния си вид. За да направите това, трябва да разберете от кой материал е по-добър тапетът. Днес като основа се използват следните:

Хартия

Основното предимство на такъв завършек е достъпността. Хартиените тапети са по-евтини от всички останали. Друг плюс е екологичността. Те са безопасни за здравето. Вярно е, че не трябва да разчитате на издръжливостта на такива фототапети. Те могат лесно да се повредят по време на почистване и при нормална работа. Като цяло ресурсът е малък. След няколко години губят първоначалния си блясък.

Винил

Може би най-трайните модели са от винил. Поради плътния филм, тази декорация на стената е много издръжлива, дори може да се почиства с препарати! Тук, цветовете на изображението запазват наситеността си в продължение на много години. Основният недостатък е, че стените не „дишат“ с винил, което намалява комфорта.

Нетъкани

Ако говорим за това кой фототапет е по-добър по отношение на баланса на всички характеристики, тогава нетъканите тапети често се свързват с първите. Дори и да не са толкова здрави като винил (нетъканата облицовка може да понася само леко мокро почистване), но са много по-екологични. Всъщност това покритие има пори, през които се осигурява естествена циркулация на въздуха.

Текстил

За тези, които искат да изберат тапет на базата плат, има няколко неща, които трябва да обмислят. Първо, те са най-скъпи. Второ, по тях се натрупва прах. Така, текстилната повърхност не е най-доброто решение за страдащите от алергии. Трето, трябва да се грижите за тях много внимателно, като избягвате влагата. И все пак, всичко това се компенсира от изтънчеността и комфорта в такъв декор.

Между другото, имайте предвид, че има два вида тапети: симплекс и дуплекс, съответно от един или два пласта. Двуслойният вид е по-скъп, но и по-здрав.

Като цяло, на който и тип да се спрете, най-важното е фототапетите да са практични и трайни и разбира се, да внасят усещане за топлина, хармония и красота в дома ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *