Какво представлява солта и как тя влияе на кръвното ни налягане?

Солта се използва за подправяне и консервиране на храни в продължение на хиляди години. Всички се нуждаем от малко сол за добро здраве, но яденето на прекалено голямо количество може да повлияе зле на кръвното ни налягане, увеличавайки риска от сърдечни проблеми.

Какво е солта?

Солта е общоприетото наименование на натриевия хлорид. Състои се от 40% натрий и 60% хлорид. С други думи, 2,5 g сол съдържа 1 g натрий и 1,5 g хлорид.

Защо се нуждаем от сол?

Както натрият, така и хлоридът са от съществено значение за много функции на тялото. Те помагат за регулиране на кръвното налягане, контролират баланса на течностите, поддържат правилните условия за мускулната и нервна функция и позволяват усвояването и транспортирането на хранителните вещества през клетъчните мембрани. Хлоридът също се използва за производство на стомашна киселина, която ни помага да смиламе храната.

Съгласете се, че никоя храна, дори и най-качествените бургери Варна на „Ключето“ няма да са вкусни, ако нямат нужното количество сол.

Колко сол ни трябва на ден?

Точната минимална дневна нужда от сол не е напълно известна, но се смята, че тя е около 1,25 g – 2,5 g на ден.  Тъй като солта се намира в много храни, рискът от дефицит е нисък. Според специалистите, приемът на 5 g сол дневно е достатъчен, за да отговори на нашите нужди от натрий и хлорид, както и да намали риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Това се равнява на около 1 чаена лъжичка сол на ден общо от всички източници.

Както натрият, така и хлоридът се отделят от тялото ни чрез урината и потта. Това означава, че моментите на силно изпотяване, като по време на тренировка, могат леко да увеличат нашите нужди от сол. Тъй като повечето хора консумират доста над необходимите нива, обикновено не е нужно да увеличавате приема на сол под влияние на тези условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *