Каква е разликата между роял и пиано?

pianoМалко хора, които не са музиканти знаят точно по какво инструменти като пианото, фортепиано и роял се различават един от друг. Всички те са представители на едно и също семейство. Фортепианото е произведено в далечната Италия през 1709 г. По-късно то еволюира и днес имаме вече няколко вариации между които и пианото и рояла.

Форми и размери

Най-очевидната разлика между тези два вида е тяхната външна обвивка. Роялът има по-елегантна криловидна форма и е разположен на три малки крачета в хоризонтална равнина. Пианото има правоъгълна твърда форма, стояща вертикално.

Ударната система от чукчета

При рояла те се връщат на мястото си под силата на собствената си тежест, докато при пианото – с помощта на специален инструмент.

Механика на репетициите

Специалният механизъм за повторно репетиране при рояла е другото му конкурентно предимство пред пианото. Тази функция е много важна за професионалните музиканти. Тя ви позволява да създавате лаконични и красиви мелодии, при които много често и с много висока честота се натиска един и същ клавиш.

Качеството на звука

Дори и човек с липса на музикален слух може да различи разликата в звука при пианото и рояла. Музиката при втория инструмент, е по-изискана, звучна, украсена с множество дребни нюанси. Качеството на звука е силно повлияно от дизайна на инструментите.

Първоначално пианото е било предназначено за компактно ползване. Отварящият се горен капак, обаче не осигурява пълната красота на мелодичния звук. А твърде малкият размер на палубата му също допринася за това.

По принцип разликите между рояла и пианото не са толкова големи. Ако обаче планирате да си купите пиано, надявайки се да се насладите на по-красив и дълбок звук, тогава идеята ви ще се провали. Защото качеството на музиката изцяло зависи от уменията на музиканта. Поради това скъпото пиано се отличава с по-добра мелодия от евтините модели на рояла. Ето защо, за начинаещите, особено тези, които живеят в малки апартаменти, пианото е по-добър вариант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *