За ремонта на покриви при стари възрожденски къщи


Брат ми си направи преди няколко години една фирма за ремонт на покриви. За щастие той и екипът му вършат много добра работа, поради което ги търсят от цяла България, а и не само – напоследък и от други балкански страни, като Гърция и Македония. Най-характерното е обаче, че приемат услуги за ремонт на покриви на стари къщи и в много от случаите, когато техните покриви са покрити не с керемиди, а с каменни плочи.

Тук е мястото да отбележим, че това е една доста сложна процедура, за която вече почти не се намират майстори. Това естествено се дължи на технологията, която вече не се използва и която знаят много малко стари майстори, обитаващи райони на архитектурни резервати, като Троян, Ловеч, Габрово и др. Брат ми имаше щастието в продължение на няколко лета да работи съвместно с най-добрия майстор от Ловеч, който му предаде тънкостите на занаята. Така брат ми днес получава поръчки за ремонт на покриви главно на летни къщи или вили, които са старинни и в повечето случаи са собственост на особено интелигентни хора.

А това е логично, тъй като не толкова интелигентните хора, в повечето случаи особено богати и новобогаташи, нямат вкус и усет към тези традиционни ценности, а се впускат в последния писък на модата, което естествено доведе и до създаването на стила „мутров барок“, известен главно в България.

Проблемът при всеки ремонт на покриви, когато той е за тип каменни плочи е, че вече не се срещат такива и единственото нещо, което би могло да се направи е да се вземат от някоя друга западнала стара къща или плевня пак от региона. И така, ако имате познат, който се чуди към кого да се обърне за ремонт на покриви на стари възрожденски и традиционни къщи можете спокойно да се обърнете към брат ми и ще останете със сигурност много доволни от извършения труд и постигнатия резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *