Духовното единство е в църковния брак


Мъжът и жената имат желание водени от своята любов да създадат семейство, да отгледат и възпитат деца. За да вървят в една посока е нужно те да са преди всичко духовно близки. Когато са достигнали своята духовна близост, те искат да получат Божията благодат. Това постигат със сключването на църковен брак.

Разбира се, в съпружески отношения трябва да се встъпва само тогава, когато всеки от тях разбира и поема своята отговорност в семейните отношения. Семейството за християните е свещено, доказателство как могат различни по характер личности да живеят в разбирателство и зачитане личната свобода на всеки от тях. Това не е узаконяване за ползване на единия или другия като лична собственост, а равенство пред Бог. Отговорността е духовна и всеки трябва да се опитва да живее по Божиите заповеди.

Тайнството венчаване се изпълнява само от християни, осъзнали своята близост. В нашата страна с юридическа стойност е само гражданския брак, а този, сключен пред Бог, не може да урежда материални отношения между съпрузите. Църковният брак е знак, че в него отношенията са най-добри. Истинските християни сключват този брак когато са приели отлизо християнството и дораснат духовно за това тайнство.

Към църковния брак, към Бог, трябва да има уважение и преклонение. Хора, които не са дорасли до тази духовна близост, която да ги отведе в църквата, не трябва да разчитат, че с венчаването ще успеят да се сближат. За тези двойки е достатъчно да поставят подписа си в кметството и да узаконят съвместното си съжителство. Не трябва да се прави венчаване само за това, че другите го правят. С венчаването се получава Божията благодат над семейството, Бог бди над съпрузите и техните потомци. В никакъв случай не трябва да се приема църковния брак, ако интересите между бъдещите съпрузи са материални и отношенията им са основно потребителски. Такъв брак няма как да продължи, защото липсва духовната близост. Бог е добър, но ако човек не е истински християнин, не живее с християнските добродетели, то той не може да чака спасение.

С тръгването в семейството с духовна близост ще има не само положителни емоции, но и много проблеми и опасности, които ще бъдат споделени между съпрузите и с Божията благословия ще се решават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *