5 причини да изберем стабилен домоуправител


Представете си вход на жилищна сграда, в който няма добър домоуправител. Това би довело до неразбирателства между съседите, липса на хигиена, отсъствие на ремонтни дейности, наличие на шумни съседи и какви ли не други неприятни неща. Ето защо ви предоставяме пет причини да изберете стабилен управител, който ще въведе дисциплина във входа ви.

1. На първо място поставяме правата на домоуправителя. Той може да реши всеки спор между съседи, стига той да е в рамките на нормалното. Има права по смисъла на Закона за управление на етажната собственост и може да ги прилага винаги, когато се наложи. Това може би е най-важната причина да потърсите стабилен управител на етажната собственост.

2. Домоуправителят се грижи не само за потушаване на междусъседски кавги, но и за визията на входа. От него зависи избор на хигиенист, покупка на входна врата, поддръжка на градинки и други важни неща. Ако живущите на по-горните етажи се оплакват от течове, то той трябва да стартира инициатива по набиране на средства за хидроизолация.

3. Вашият домоуправител е човекът, който ще следи за дисциплината във входа ви. При наличие на шум в забранените часове, той трябва да отправи забележки към извършителите. Ако налице са други по-сложни проблеми свиква т.нар. общо събрание, на което се дискутират събитията между всички съкооператори във входа на жилищния блок.

4. Управителят е лицето, което държи домова книга. Това значи, че той ще се занимава с регистрация на наематели или временно живущи хора в даден апартамент. В случай, че изникнат някакви разправии, лицето може да предложи наемателите за изгонване. Това е още една важна причина да имаме кадърен управител във входа и да разчитаме на него.

5. Събирането на такси за асансьор, общи нужди, ремонти и т.н. също може да се извършва от домоуправителя. В някои случаи се наема касиер, но това не е задължително. Касата може да стои в управителя на входа, който е длъжен да я съхранява внимателно според ЗУЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *