Грижи за интериорните врати

Интериорните врати се нуждаят от вашата грижа и поддръжка. Има редица правила за поддръжка на вратите и ако ги спазвате ще им осигурите дълъг живот.

При основен ремонт в стаята като начало трябва да започнете с ремонтните дейности по тавана. После да се спазва следната последователност: пода, прозорци (ако се сменя дограмата) и на края се монтира вратата.

Качествените дървени интериорни врати са направени от материал, който е преминал през специално изсушаване и влажността му не превишава 8 – 10 %. Преди да се монтира такава врата е необходимо да се остави в помещението за аклиматизация, особено през зимния период.

До монтирането на вратата трябва да се съхранява в полиетиленова опаковка и по-далече от отоплителни уреди, защото резките колебания на температурата и нивото на влажността могат да доведат до изкривяване на някои елементи на дървената конструкция и да се получи напукване.

Ако вашите нови интериорни врати са покрити с лак, то при съхраняването им трябва да се избягва прякото слънчево греене, защото може да доведе до неравномерно потъмняване на платното.

Преди непосредственото монтиране на вратата е необходимо да се убедите, че в помещението тавана, стените и другите повърхности са нормално сухи, тъй като повишената влажност може да навреди на вратата.

Прекомерно сухия въздух и високата температура в помещението също трябва да се избягват, защото при тези условия вратата започва да пука.

Направените разрези за панти, брави и т. н.трябва да се обработят веднага за да се защити вратата от проникване на влага.

Препоръчва се след поставяне на интериорните врати да се полират от двете страни с препарат, съдържащ естествен восък или парафин. При това на вратите се образува защитен филм, който предпазва от изсъхване и овлажняване.

Когато започвате ремонт в стаята, но вратата няма да се сменя, то просто я снемете от пантите и я опаковайте. Изнесете я от помещението, в което се прави ремонт, за да не поема влага и строителен прах.

Вратите не се нуждаят от всекидневни грижи. В зависимост от вида на интериорните врати през известен период от време се прави почистване със съответния препарат, подходящ за конкретния материал.

Колкото по-голямо е вниманието към собствените врати, толкова по-дълго и те ще служат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *