Вярвания скрити в розата

Доставка на лалета
Доставка на лалета

Ако вие сте от хората, които се радват на цветята в градината, на всеки букет цветя или всяка кошница с цветя, то приличате на по-голямата част от населението на нашата планета. Всеки цветарски магазин е място, в което човек влиза с желание и добро настроение, а на излизане си обещава скоро пак да се върне. Това е най-естественото нещо, като вземем в предвид красивите цветове, невероятния аромат и магически аранжираните букети. Свикнали сме да подаряваме или получаваме цветя по различни поводи, а дори в ежедневието си. Въпреки това да подариш букет рози си остава класика, която ще зарадва всеки човек.
Едни от най-предпочитаните и обичани цветя е розата. Любима за много жени и мъже, розата има красиво преплетена форма, невероятен аромат и много често малки бодлички по стъблото си, които ни подсказват, че трябва да се държим внимателно с нея. Това цвете е познато от хиляди години – различни цветове, форми, начин на отглеждане и т.н. За някой народи обаче това цвете е имало особено значение и е била символ на различни неща.
Така например в Рим, розата се е смятала за символа на храбростта и е красяла всяка една арка. Римляните поставяли венец от рози върху главата на война-победител. В Гърция това невероятно цвете било отглеждано в чест на богинята на красотата Афродита – навсякъде около нейния храм имало живи рози.
Интересна символика носи бялата роза. Тя е била смятана за символ на мълчанието и била поставяна на масата, когато са се водили наистина важни разговори – това било знак, че всичко казано в тази стая трябва да бъде пазено в тайна. Във връзка с това и до днес е запазен израза „ казано под роза“.
Едно от най-красивите и разнообразни по вид цветя днес се отглежда в много краища на света и е познато на 90% от населението на Земята. Букет рози – бели, червени, розови, сини – винаги ще останат класика, без значение от повода, техния брой или размер. Прииска ли ви се да отидете до близкия цветарски магазин, за да усетите магията на розата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *