С голямо внимание при ползването на хербициди

Когато рано на пролет в градината са се появили толкова много плевели, даже опитните градинари изпадат в обезсърчаване за незавидната перспектива от предстоящата лятна почивка. Така или иначе градината трябва да се подготви за пролетна сеитба, а цветята трябва да заемат мястото си в цветната градинка. Разбира се, когато мястото е много малко, то може да се оплеви и после да се прекопае. Не така стои въпроса с големите градини, където вече част от мястото е заето с културни растения. Няма възможност за механизирана обработка за премахване на плевелната растителност и варианта е само един – използване на хербициди.

Предприятията за химическа промишленост предлагат няколко десетки препарати за контролиране на плевелната растителност, които се предлагат както и в опаковки, подходящи за третиране на големи площи, така и в опаковки, удобни за ползване в личното стопанство.

Хербицидите са със системно и контактно действие. Освен това те могат да бъдат с избирателно действие и тотални. В частите дворове много често се използва препарат, който действа тотално и е системен. Това води до унищожаване на всяка растителност, независимо дали това е културно растение или плевел. Ползването на препарати за унищожаване на плевелната растителност е много отговорно мероприятие, защото малка грешка може да нанесе големи загуби.

При закупуване на химически препарати задължително се консултирайте с магазинера-консултант, защото това са винаги компетентни специалисти в областта на растителната защита. Единствено те ще ви насочат към правилните хербициди, подходящи за вашата градина и за вашите култури.

Преди да решите да унищожавате тревата във вашия двор с тотален препарат, е добре да се замислите дали това е оправдано и целесъобразно. Това е ефективно само за места, които трудно се обработват. Третирането трябва да се направи в топло и слънчево време и фазата на плевелите да е 3 – 4 лист или височина около 25 см. След третиране почвата не трябва да се обработва най-малко две седмици, а ефектът е по-добър, ако се изчака плевелната растителност да изсъхне напълно и после само да се събере с гребло.

Работният разтвор на хербицидите винаги се приготвя в отделен съд. Пръскането се прави с пръскачка, която се ползва само за хербициди. Ако не разполагате с такава, то задължително добре да се измие пръскачката с амониева селитра и после с миещ препарат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *