Важна ли е онлайн репутацията, когато търсим работа?

Времената, в които живеем са много динамични и често пъти, ако ни се налага да търсим работа трябва да вземем бързо решение дали компанията, в която кандидатстваме за някоя свободна позиция е подходяща за нас.

Обикновено, когато компаниите обявят свободните си позиции кандидатите са много, било поради икономическата криза, било заради условията, които се предлагат.

Да, но как ние като кандидати да сме сигурни, че компанията е коректна към своите служители?

Ето някой неща, за които е добре да се информираме, ако не искаме да сгрешим в избора си.

  • Най – важното е, когато търсим работа е да се поинтересуваме от онлайн репутацията на фирмата, при която искаме да кандидатстваме. Живеем в Интернет времена и почти няма компания, която в днешно време да няма корпоративен сайт, да не публикува информацията за себе си и дейността си и за която да не могат да се открият никакви отзиви. Ако компанията няма добра онлайн репутация, то това със сигурност може да бъде открито в Интернет. Обикновено, когато има недоволни служители, в интернет пространството се появяват негативни постове за компанията, така че можем, след като преценим положителните и отрицателните отзиви сами да решим дали си струва да кандидатстваме за обявената позиция или не;
  • Освен добра онлайн репутация, компанията, за която имаме желание да работим трябва да има и добре поддържан уебсайт, от който да получим подробна информация както за сферата на дейност на фирмата, така и за условията за кандидатстване за свободната позиция;

Какво трябва да направим ние, ако искаме да ни вземат на сериозно?

  • Кандидатствайки за работа би следвало да подадем необходимите документи и след като бъдем поканени на интервю да се явим лично. Тук вече на дневен ред идва въпросът как ние управляваме своята онлайн репутация. Това означава, че както ние проверяваме бъдещите си работодатели дали управляват добре репутацията си, така и те вършат същото спрямо нас.

 

  • В никакъв случай не бива да подминаваме с пренебрежение факта, че и работодателите ни имат контакти в социалните мрежи и също като нас сърфират в нета. Не бива да подминаваме и с лека ръка факта, че всичко, което публикуваме във Фейсбук или в някоя друга социална мрежа си остава там и всеки може да го види. Ако сме невнимателни и сме публикували снимки или обидни коментари, това със сигурност ще се отрази негативно на нашата онлайн репутация и може дори да ни попречи въпреки доброто ни представяне на интервюто да не бъдем наети на работа.

Повече информация: SEO услуги от Талов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *