Бързо отпушване на канали

Отпушването на каналите се налага винаги, когато най-малко се очаква. Понякога за отстраняване на запушването помагат механичните средства, но ако е попаднал по-голям предмет – и те не могат да се справят.

Всеки собственик на жилище трябва да има ръчна вакуум помпа, а по-отговорните се запасяват и със специален тел за отпушване на канали.

Най-бързият начин, който може да помогне при незначително запушване, това е използването на ръчната вакуум помпа. За да се справите с проблема поставете гумената чашка плътно на отвора, като тя трябва да е покрита с вода.

Извършете няколко интензивни движения нагоре – надолу и запушването ще се отнесе  по тръбите. Направете промивка за довършване на почистването. При работа с вакуум помпа отвора на преливника трябва да е затворен.

Понякога запушването е в сифона на мивката, което налага почистването му.

Когато запушването е дълбоко по тръбата на помощ идва специалния тел за отпушване на каналите.

Това е много мръсна работа, за това следва добре да се подготвите за нея. Да се ползват работни дрехи и ръкавици, да се покрие пространството под мивката.

Преди всичко трябва да се разглоби сифона, да се постави кофа под отвора на мивката.

После се започва работата с тела – с възвратно-постъпателни движения се вкарва в тръбата. Ако се спре движението му, не трябва да се прилагат излишни усилия за предвижването му напред. Възможно е да е стигнал някаква извивка на тръбата или се е ударил в страничната стена. Издърпайте го леко назад и продължавайте с въртеливите движения.

Този начин за отпушване на каналите е много трудоемък и изисква ловкост или навик за действие при подобни работи. Особено трудно е при тръбопровод с много извивки и разклонения.

Хидродинамичното почистване на каналите се извършва с вода под налягане. За нагнетяване на налягането се използва специален компресор. В домашни условия това може да се постигне с използването на прахосмукачката.

В търговската мрежа се предлагат компактни хидродинамични машини за отпушване на канали. Цената им обаче е висока.

Фирмите, специализирани в почистване на канализацията, разполагат с такава техника за битови нужди.

Това е най-ефикасният начин за отпушване на тръбите и почистване на канализацията. Тръбите се промиват много добре и това позволява за дълго да забравите за почистването им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *