Без сол и алкохол при разширени вени

Разширените вени представляват доста тежко заболяване, така че ако искате да се справите с него, трябва да разчитате както на помощта на медицината, така и на собствената си воля и желание за лекуване. Профилактиката, с която можете да си помогнете сами, включва сериозен и правилен хранителен режим, упражнения, умерено движение, следене на теглото си, масажи, мазане със специални гелове, олио и мазила.

Забравете за алкохола, особено за бирата, защото той води неизменно до засилен прилив на кръв към крайниците, който разширява вените и ви докарва подутини и отоци. Освен това той редуцира концентрирането на жизненоважни витамини и ограничава способностите на кръвта да се съсирва.

Намалете максимално и употребата на подправките и мазнините, които използвате при приготвянето на храната си, на пушеното месо, сирене или кашкавал, острите подправки /солено, кисело, люто/, концентрираните бульони. Солта също е като смърт за разширените вени, тъй като тя предизвиква в тъканите задържането на вода. Не се препоръчва и захарта в менюто ви. Забравете напълно за любимите си тестени храни, за белия хляб и баниците, намалете и яденето на изкушаващите всички ни сладкиши. Категорично е забранена употребата на свинското, на масло или маргарин.

Наблегнете на консумацията на риба и на морски дарове – миди, стриди, скариди, раци, калмари, октопод –  чиито качества помагат за нивата на холестерол и състоянието на гъвкавостта на стените на вените. Йодът в морското зеле също е много полезен за страдащите от варикоза, за тонизирането и за борба със свръхтеглото.

Диетата ви на ежедневно хранене има за цел да коригира наднорменото ви тегло, да позволи на вените ви да укрепнат, да направи кръвообращението ви нормално, да засили присъствието на протеин и еластин, да подобри обмена на вещества в кръвоносната система на крайниците, да ви достави нужните еластини, мед и други жизнено необходими за здравето вещества и съставки. В нея непременно трябва да има наситени с витамин Р, витамин А, витамин Е и витамин С храни и напитки, сред които са лимон и лимонов сок, боровинки, лешници, арония, облепиха, кестен, смокини, ябълки.

При усилване на проблемите ви, непременно потърсете помощта на лекар-специалист. Винаги може да се обърнете и към постиженията на природната медицина, както и към изпитаните средства против варикоза, използвани от столетия от народната медицина – нашата и по света. Екстрактите, добити от билки, и самите билки са много подходящи за лечение на разширени вени, защото варикозата е хронична болест, която се лекува дълго време.

Всички знаем, че варикозата ни напада тогава, когато е затруднено движението на кръвта от и към сърцето и нарушаване на клапната функция на венозните съдове. Говорили сме много и за ролята на наследствеността, липсата на подвижност, продължителното стоене прав, бремеността, хормоналните нарушения.

Точно затова, за да избегнем проблемите с разширени вени, трябва да спазваме строг режим с правилно хранене, подходяща гимнастика, щадене на краката ни, масажи и мазане със специални гелове и олио. Ако отслабнете и се движите оптимално, ако ядете правилната храна, не се застоявате прекалено и се грижите за краката си до голяма степен ще допринесете за това никога да не възникнат проблеми точно при вас с разширени вени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *